lindabrak.reismee.nl

La primera semana!!!

Hola allemaal,

Ik weet dat jullie er lang op hebben moeten wachten, maar hier is ie dan.. mn eerste update!

Laughing
Zoals gezegd, gaat het goed met me als jullie even niets horen en dat was ook nu het geval. De eerste week is ruim voorbij en is me goed bevallen!

De reis er naartoe was wel heel erg lang. De eerste vlucht duurde 11u maar ging wel heel snel voor mijn gevoel. Waarschijnlijk omdat ik me erop ingesteld had. Daarna 5u wachten in Houston en dat duurde langer. De strenge controle waar iedereen het over had voor mijn reis, viel reuze mee! Gelukkig daar een Nederlands meisje ontmoet die 4u moest wachten en gezellig met haar wat gedronken enzo. Zo zie je maar weer hoe snel dat gaat, contact maken met andere reizigers...

Daarna nog een vlucht van 2,5u naar Guatemala-City waar er een taxi chauffeur op me wachtte om me naar Antigua te brengen. Die was heel erg aardig en bleef met me kletsen. Dat was maar goed ook, anders was ik echt in slaap gevallen. Inmiddels namelijk ong. 24u onderweg met het tijdsverschil van Nederland meegerekend.

Surprised
Eenmaal in het hotel ook meteen in slaap gevallen en zaterdagmiddag pas om 12:30u uit bed gekomen!!
Tongue out
Daarna nog 1,5u rondgelopen en vervolgens kwam om 14:30u de volgende taxi. Wel heel fijn om even rustig te kunnen slapen en pas 's middags weg te hoeven.

Eenmaal op mijn eindbestemming Quetzaltenango ofwel Xela, werd ik warm welkom geheten door Hans en Josan. Zij zijn de eigenaars van het huis en Josan is de coordinator van het vrijwilligersproject waar ikmorgen mee ga starten! Op zondag hebben zij mij de plaatsen laten zien waar ik bijv. het beste mijn boodschappen e.d. kan doen. Meteen kreeg ik heel veel indrukken te verwerken. Vooral zoveel kleuren! Erg mooi. En ook de markt is niet zoals wij die kennen in NL. Hier staan veel vrouwen met groenten en fruit naast elkaar en wordt alles met de hand gewogen e.d. Kortom, meteen veel te zien. Daarna zelf met een plattegrond de taalschool gezocht waar ik op maandag naartoe moest. Kon het eerst niet vinden, maar de mensen hier zijn heel vriendelijk en toen een vrouw mij zag zoeken met de kaart, kwam ze meteen vragen wat ik zocht! Met haar hulp ook direct gevonden!

's Avonds met een huisgenoot (een Guatalmalteek) pizza van Domino's gegeten. Jaja, ook dat hebben ze hier.. net als de Mac, Shell, Burger King enzo. Waar hebben ze dat niet??

Wink

Op maandag gestart met Spaanse taallessen van 08:00u tot 12:00u. Elke maandag doen de leerlingen en leraren een voorstelrondje omdat er elke week nieuwe mensen bij komen en anderen vertrekken. Daarna noemen ze de naam van een leerling en van een leraar en weet je aan wie je die week gekoppeld bent. Ik kreeg les van Ana. Weer even helemaal vooraan begonnen met leren... het Spaans dat ik 2 jaar geleden had geleerd, moest echt even opgehaald worden. En dat viel tegen

Frown

Daarom besloten om a.s. week ook alle ochtenden 4u les te nemen. Het is namelijk nog niet op een niveau waar ik tevreden over ben. En om me hier goed te kunnen redden, is het slim de taal nog beter te leren beheersen. A.s. week start ik dus eerste met Spaanse les in de ochtend en 's middags van 14:00u tot 18:00u het vrijwilligerswerk waar ik heel veel zin in heb! Ben benieuwd welke indrukken ik dan opdoe!

Deze week heb ik me in de middag vermaakt met de activiteiten die de taalschool gratis aanbiedt voor de leerlingen. Op maandag een rondleiding door de stad gedaan met een lang bezoek aan het kerkhof. Zo anders dan in NL. Heel veel kleuren en een duidelijk verschil tussen arm en rijk. Daarna een bezoek aan de kathedraal en het gemeentehuis.

Op dinsdag werd er 's middags een demonstratie ‘weven' gegeven. Er kwam een hele aardige vrouw naar de taalschool die voordeed hoe zij altijd sjaals en t[shirts e.d. maakt. Daarna mochten wij het zelf proberen, maar dat viel onwijs tegen. Wel heel lief dat ze het ons liet proberen, maar daardoor wel de sjaal verpest

Tongue out

Als goedmakertje een sjaal van haar gekocht... nee, dat is niet waar! Ze had gewoon hele mooie dingen bij zich en die wilde ik graag kopen. Op woensdag samen met Ellen, een Nederlands meisje dat ik op maandag bij de school heb ontmoet, naar de dierentuin en de Walmart geweest. Ook die hebben ze hier.. en nog even wat spullen gekocht die niet meer mee konden in mijn tas vanuit NL. En de dierentuin, laat ik het daar maar niet te lang over hebben. Als ik zeg dat ze schapen hebben en dat het gratis is, dan weten jullie denk ik genoeg

Wink

Donderdags nog even terug naar de Walmart voor een cadeautje voor een feestje van de taalschool op vrijdagavond en `s avonds salsales gehad en of jullie het geloven of niet.... de leraar vond dat ik potentie had en geloofde niet dat ik nog nooit salsales had gehad! Haha zie jet het voor je.. daarna nog met 7 mensen naar een soort club geweest en gedanst tot ongeveer00:00u. Daarna snel naar bed want de volgende ochtend natuurlijk gewoon weer Spaans

Vrijdagmiddag lekker rustig aan gedaan! 's Avonds het feestje waar ik als cadeautje oranje bloemen kreeg. Wat wil een meisje uit NL nog meer

Wink
wel vroeg naar huis gegaan, want de volgende ochtend vertrok ik met een groepje om 05:00u met een door Josangeorganiseerde reis naar o.a. een Maya familie. Erg indrukwekkend, maar ook HEEL HEEL basic. Het was super om een keer gedaan te hebben, maar ik besef meteen hoe luxe ik het eigenlijk in NL heb! Ja paps en mams, dat komt echt uit mijn mond
Tongue out

Ik zal jullie hier een volgende keer meer over vertellen, maar nu is het even tijd om te stoppen! Zit namelijk de computer van Ellen bezet te houden, omdat de internetcafes dicht zijn op zondag. Zal dan meer vertellen over deze weekendtrip en proberen om wat foto's te plaatsen!

Jullie weten nu in ieder geval hoe mijn eerste week zo'n beetje is verlopen en dat alles helemaal goed met me gaat. De mensen zijn vriendelijk, ik heb een heerlijke kamer, leuke mensen ontmoet en ik vermaak me prima! Kortom, tot nu toe top en ik ga er vanuit dat het vanaf volgende week nog leuker wordt als ik het vrijwilligerswerk ga doen.

Jullie horen weer van me!

Heel veel liefs,

Linda

PS: Josan was enorm blij met het bedrag dat ik heb binnen gehaald, dus we gaan binnenkort kijken wat we met het geld kunnen doen!! Nogmaals duizend maal dank dus!!!

Herman & Aartje

Wat fijn om van je te horen en wat een belevenissen in 1 week, onvoorstelbaar. Linda maak er een mooie tijd van en heel veel liefs van ons.

Herrita

Hoi,
Kan me heel goed voorstellen dat de reis lang duurde.
Wat Leuk om te lezen wat je allemaal gedaan en
Gezien hebt. Daar zal nog wel veel bijkomen. Succes van de week met het vrijwilligerswerk en ben benieuwd naar je volgende verhaal!
Groetjes Kees Herrita en William

Ruud en Loes

Lieve Linda, wat heb jij al veel in deze week beleefd, zeg!
Hier zul je het jaren later nog over hebben. Zijn benieuwd naar je trip naar de Maya's. en natuurlijk wat fototjes. Geniet ervan en tot je volgende verhaal. Liefs Ruud en Loes

Nelleke

Als ik jouw verslag zo lees, ben ik weer even weer terug in Guatamalteekse sferen. Die mooie felle kleuren is ook iets wat mij bijgebleven is. En die aardige mensen. En dan ben ik er alleen maar op vakantie geweest. Jij begeeft je echt onder de mensen, dus dan zal het nog meer indruk maken ! Veel plezier verder en ik kijk uit naar je volgende verhaal.
Groetjes, Nelleke

Ries en Bep

Hoi Linda, je bent al aardig ingeburgerd en reuze naar je zin zo te horen.Geniet ervan en wij genieten van je leuke verhalen.
Liefs

jos patty &demi lynn

heej lin

jeetje wat heb jij al veel beleeft zegt!!!
goed om te horen dat je het zo naar je zin heb..
we zijn erg benieuw naar de foto's en de verhalen..
geniet van de deze bijzondere ervaring!!!

grtjes xxxies

Brenda

Hoi Linda,

Wat een lang verhaal zeg, en wat een indrukken! Leuk dat het allemaal zo positief is! Succes op je vrijwilligerswerk!

Groet Brenda

Hennie en Johan van Dort

Leuk om iets van je te vernemen. Geniet van deze periode en let goed op je zelf. Hier dooit het, en bij jou?

Lineke

Klinkt allemaal helemaal geweldig!! Wat een avontuur!!

Papa en mama

En dat zijn dan nog maar je belevenissen van één week, kun je nagaan hoe onze oren zullen klapperen na elf weken! ;) We zijn heel benieuwd wat je eerst allemaal nog meer gaat vertellen via deze weg. Voor nu zijn we Ellen dankbaar dat je haar computer mocht gebruiken en wat zijn we trots op je dat je toch je plan hebt doorgezet om aan deze onderneming te beginnen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we je onwijs missen, maar ga er lekker van genieten en we zijn heel blij dat je het daar goed hebt!
Dikke kus, papa en mama

Ad en Berny

Wat een leuk verhaal Linda. We zijn nu al benieuwd naar je volgende verhaal. Fijn voor je dat je zulke leuke mensen om je heen hebt. Het wordt vast een top tijd voor je.

Nanda en Wim

We hebben genoten van je uitgebreide verhaal. Zoveel al meegemaakt in 1 week!! Voor oma moet ik al je verhalen uitprinten, die wil ze dan bundelen in een map om later uitgebreid na te kunnen genieten. Leuk dat je al snel contacten hebt kunnen leggen, ik had ook wel gedacht dat jou dat makkelijk af zou kunnen gaan. Ben nu ontzettend benieuwd hoe het je op dat schooltje af zal gaan.
Hier is de vriesperiode voorbij en vergeleken bij jou nogal saai. Linda, nog heel veel plezier, tot je volgende reisverhaal.

Cocky Kok

Dag Linda!
Even een groet van je buurmeisjes! Leuk al die ervaringen! Al mag je van mij best over schapen verder praten- wie weet hebben ze wel goede viltwol. Ik denk dat je heel lang kan teren op zulke schitterende ervaringen! Geniet lekker verder. Groetjes van ons beiden- Atie kan alleen niets lezen wegens haar zware hersenschudding. een Fries hou je niet van het ijs. Je vader schaatste daar ook rond maar bleef wel overeind! Cocky

Remko

Hey lief zusje!

Wat zijn we blij dat het goed met je gaat. En wat heb je al een hoop meegemaakt! En dat dit nog lang niet alles is, je bent er tenslotte nog maar net.

Ga er geen heel verhaal van maken maar dat komt nog wel!

Heel veel plezier nog!

Groetjes van je broertje!

Berto

Hoi Linda,

Geniet ervan, voor je het weet plak je weer bloemen ;-)

Groetjes Berto

Ries en Bep

Hoi Linda,
Dat was een belevenis, leuk om zo bij een familie te logeren en te zien hoe zij leven. wat hebben wij het dan goed. Had je wel willen zien op die w.c. daar lachen hoor.
Liefs

Commundo